Naar hoofdinhoud gaan

Kenniscentrum

Warm Vlaanderen is een bruisend expertisecentrum waar kennis en praktijk elkaar versterken. Het is een netwerk van gedreven denkers en doeners die elkaar inspireren om verandering mogelijk te maken. Onze denkers delen innovatieve inzichten en wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen, terwijl onze doeners deze vertalen naar concrete acties en systemische vernieuwingen. Dit kenniscentrum brengt al die expertise samen en biedt een plek voor verdieping, inspiratie en samenwerking. Samen bouwen we aan een veerkrachtig en warm Vlaanderen.

Filteren
WVT Stefvanderspikken 2

‘Goed in je vel’ in het jeugdwerk

“Pas als we kinderen en jongeren écht inspraak geven, kunnen we het mentaal welbevinden effectief aanpakken.” Stef Vanderspikken van Scouts en Gidsen Vlaanderen weet hoe we het jeugdwerk alle kansen kunnen blijven geven om kinderen en jongeren veerkrachtig te laten opgroeien.
Doeners
Verlieszeniet Pancarte

'Verlies Ze Niet': een oproep tot actie voor onze jongeren

Ingrid De Jonghe, oprichter van TEJ,O toont in haar boek 'Verlies Ze Niet' hoe de samenleving faalt en wat we kunnen doen om dat systemisch aan te pakken. Ontdek concrete handvatten voor onderwijs-, zorg- en beleidsprofessionals om het verschil te maken.Verlies Ze Niet: een oproep tot actie voor onze jongeren
DenkersDoeners
Opinie Jan Toye (2)

Warm Vlaanderen roept op tot een breder debat rond onderwijsresultaten.

Naar aanleiding van de resultaten van de Vlaamse toetsen 2025 kruipt Jan Toye, bezieler van het Netwerk WARM VLAANDEREN, in zijn pen. Hij roept op tot een breder onderwijsdebat.
WS Dirkvandamme Portret 5

De school van de toekomst blinkt uit in veerkracht

Hoe kunnen we ons onderwijs anders organiseren? Met die vraag ging een groep experts en leraren maandenlang aan de slag. Het rapport van deze Commissie der Wijzen bevat maar liefst 70 aanbevelingen. Opvallend: het rapport pleit voor teams van leerkrachten, meer verantwoordelijkheid voor leerlingen en een brug met de wereld buiten de klas. Tijd voor een gesprek met Dirk Van Damme, onderwijsexpert en voorzitter van de Commissie der Wijzen.
ABC Thumb

Het ABC van motivatie in onderwijs

In een tijd waarin leerprestaties dalen en het mentaal welzijn van jongeren onder druk staat, brengt het boek Het ABC van motivatie in onderwijs van professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens een helder en hoopgevend perspectief.
DenkersActualiteit
Inkaart

"In Kaart"

"In Kaart", een nieuwe tool van Bataljong, helpt lokale besturen om gegevens op een eenvoudige en visuele manier te verzamelen, analyseren en delen.
Schooluitvalstrik2

De Schooluitvalstrik

Het rapport “De Schooluitvalstrik” van de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen werpt een brede blik op de preventie van schooluitval en ongewalificeerde uitstroom.
Habbkrats

Habbekrats

De Habbekratshuizen zijn warme, laagdrempelige plekken waar jongeren kansen krijgen om te groeien, te leren en verbinding te vinden. Ontdek hoe deze huizen in Vlaanderen veerkracht en perspectief bieden aan jongeren.
Doeners
WS Albrechtannemans 17

Warme Scholen als antwoord op de zorgcrisis

Kan je de mentale zorgcrisis bij jongeren oplossen met meer mensen, middelen en beleid? Gezondheidseconoom prof. dr. Lieven Annemans en prof. dr. Johan Albrecht zoeken samen een antwoord op de vraag hoe het anders kan.
WVT Jancelie Thumb (1)

Aan het Woord: Jan Celie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze maatschappij fundamenteel vervreemdend en fundamenteel ongelijk is. Jan Celie formuleert remedies om de depressiepandemie in onze 'alleenleving' te bestrijden.
Denkers
Boek Eenzorgminder (1)

Een Zorg Minder

Denktank Itinera en NETWERK Warm Vlaanderen slaan de handen in elkaar met de de publicatie van het boek Een Zorg Minder. Het boek koppelt een ruim perspectief op de (mentale) zorguitdaging aan de recente inzichten van het wetenschappelijke onderzoek over mentale problemen en preventieprogramma’s gericht op jongeren.
ActualiteitDenkers
Sigmaonderzoek

SIGMA-onderzoek brengt mentale gezondheid van jongeren in kaart

In de nasleep van de coronapandemie waren er veel zorgen over de invloed op het mentale welzijn van jongeren. Het grote SIGMA-onderzoek van de KU Leuven, dat 300 jongeren in Vlaanderen over vijf jaar volgde, biedt echter verrassende inzichten.
Actualiteit