- Home
- Denkkader
Denkkader
Warm én wetenschappelijk
Het bevorderen van Geestelijke Gezondheid en Veerkracht moet, kan én loont. Dat voelen steeds meer mensen vanuit een diepmenselijke intuïtie, en ook de wetenschap steunt ons daarin. Warm Vlaanderen is noch geitenwollensokkenwerk noch een academische leesclub. Het is tijd voor actie! Niet alleen woorden, maar ook daden met tastbare resultaten. Daarom baseren we ons op een wetenschappelijk kader om onze doelen te bereiken.
Zorgwekkende cijfers
Nog voor veel van onze kinderen en jongeren volwassen zijn, ligt er een hypotheek op hun toekomst. Hun mentale motor sputtert, maar een snelle onderhoudsbeurt zal niet volstaan, zo blijkt uit verschillende welzijnsonderzoeken.
Tijd voor ActieVan symptoombestrijding naar systeemverandering
De meest opvallende vaststelling uit de onderzoeken: vele onrustwekkende cijfers blijven stijgen en de wachtlijsten blijven overvol. Ons zorgsysteem kraakt terwijl de vraag naar zorg in de nabije toekomst nog sterk zal toenemen. Als we de huidige koers aanhouden stevenen we regelrecht op een zorginfarct af.
Het Netwerk WARM VLAANDEREN is ervan overtuigd dat nog meer symptoombestrijding niet tot duurzame oplossingen leidt.
Het systeem faalt! Tijd dus om te denken in termen van systeeminnovatie en transitie. Dat is het fundament voor Warm Vlaanderen om geestelijke gezondheid en veerkracht bij kinderen en jongeren duurzaam te bevorderen.
Warm Vlaanderen gelooft in voorkomen. We moeten gaan voor een preventieve systeemaanpak met impact op elk niveau, op weg naar een warmere en veerkrachtige samenleving die voort kan met minder zorg.
4 paradigma shifts
Die systeemverandering bestaat uit 4 grote paradigmashifts.
Sterke relaties zijn de sleutel zijn tot een gelukkig en gezond leven. Onze moderne samenleving is te sterk gericht op individualisme en meritocratie. Het gevolg? Mensen voelen zich geïsoleerd en eenzaam. Herwaardering van verbondenheid en empathie in de samenleving zijn cruciaal om te bouwen aan collectieve veerkracht.
De groeiende ongelijkheid is een sluimend gif. Iedereen moet dezelfde kansen krijgen. Zeker kinderen en jongeren. Zij hebben niet alleen nood, maar ook recht op basisvoorzieningen, bescherming, ontwikkeling en participatie. De kinderrechten geven de richting aan. In een Warm Vlaanderen telt elk kind en laten we niemand achter.
Vaarwel a-motivatie en moetivatie. Meer autonomie, verbondenheid en competentiegroei zijn de welkome brandstof voor autonome motivatie, welbevinden, veerkracht en leerprestaties van kinderen en jongeren. Om het op z’n Vlaams te zeggen: we willen goesting creëren bij kinderen en jongeren. Goesting om de beste versie van zichzelf te worden. Wij zullen niet rusten totdat de OESO rapporteert dat de motivatie van Vlaamse kinderen en jongeren om hun best te doen op school substantieel is gestegen boven de huidige score van ‘minder dan 40%’.
Wij ervaren allemaal de onmacht van de macht. De macht heeft zich vastgereden in verkokerde structuren, en daar worden wij moedeloos van. Tijd dus om de silo’s af te breken en ons samen verantwoordelijk te voelen voor het welzijn van onze kinderen. Met een verknoopte samenwerking over alle beleidsdomeinen heen en met betrokkenheid van alle stakeholders zijn wij tot veel in staat. Dat is gemeenschapskracht!
Warm Vlaanderen als innoverend netwerk met grote return
De nodige systeeminnovatie en transitie is een complexe opgave die één minister of schepen niet aankan. Complexe systeemfouten vragen een integrale aanpak met betrokkenheid van alle stakeholders: beleidsmakers, onderwijspartners, onderzoekers en vele actoren die dicht bij de leefwereld staan van kinderen en jongeren.
Warm Vlaanderen is een expertisecentrum voor kennis en kunde, een netwerk van denkers en doeners die elkaar inspireren. Samen sterk, want samen werkt.
Onze doeners vertalen de aanbevelingen van denkers naar praktische prototypes, die na evidence informed validering opgeschaald kunnen worden naar heel Vlaanderen.
Inzetten op systeeminnovatie bij het bevorderen van geestelijke gezondheid en veerkracht brengt op. De return is enorm, niet alleen voor onze kinderen en jongeren maar ook voor onze economie. Zo kost mentaal on-welzijn Vlaanderen jaarlijks 12 miljard euro.
Zonder veerkrachtige jongeren geen veerkrachtig Vlaanderen!
6 leidende principes om op te bouwen
Warm Vlaanderen is gestoeld op 6 onwrikbare principes. Daarover onderhandelen we niet. Ze vormen de leidraad tot succes en zijn de toetssteen voor elke actie die we ondernemen.






Beleidsaanbevelingen
Bekijk al onze beleidsaanbevelingen voor een Warm Vlaanderen hier:
Blik op de toekomst
Warm Vlaanderen heeft geen kristallen bol, maar wel 4 zeer duidelijke doelstellingen:
De fundamenten van ons denken
Geen kristallen bol en geen nattevingerwerk. Denkkaders vallen niet zomaar uit de lucht. Dat hoeft ook niet als je vertrouwt op wetenschappelijk onderbouwd en voortschrijdend inzicht. Dat is wat het Netwerk Warm Vlaanderen doet.
Hier vind je een overzicht van alle bronnen die ons stof tot nadenken geven. En ons weer een stap dichterbij een Warm Vlaanderen brengen.