Naar hoofdinhoud gaan

Onze beleidsaanbevelingen

Om echt te kunnen spreken van een Generatie Veerkracht is er nog werk aan de winkel. Dit vraagt een systeemperspectief. Daarom schuift het Netwerk WARM VLAANDEREN enkele duidelijke beleidsaanbevelingen naar voor.

Article cover image

Kinderarmoede, chronische stress, schooluitval, isolement en prangende huisvestingsproblemen zijn maatschappelijke problemen. Een effectief beleid benut sociaal-economische hefbomen en beperkt zich niet tot het individualistische medische perspectief op psychische problemen.

Ook iemands veerkracht hangt in belangrijke mate af van economische zekerheden, kwalitatieve interpersoonlijke relaties, een goede gezondheid, correcte cognitieve representaties en realistische ambitieniveaus. Dit zijn buffervoorraden die aangevuld kunnen worden maar die ook snel kunnen ‘leeglopen’. Deze buffervoorraden spreken we aan bij onverwachte tegenspoed of om door een moeilijke periode te komen. Het beleid maar ook alle maatschappelijke actoren en mensen om ons heen kunnen bijdragen tot deze buffervoorraden.

Ten slotte moeten we in het onderwijs breder zien dan leerstof inprenten alleen. De motivatie van de leerlingen moet omhoog door in te zetten op een sterk ABC-klimaat. Ook emotionele, sociale en gedragsvaardigheden moeten op een praktische manier als leertraject geïntegreerd worden. Deze vaardigheden zijn niet alleen goed voor de geestelijke gezondheid van jongeren, maar verhogen ook hun later rendement op de arbeidsmarkt. Ook op de arbeidsmarkt schop je het er ver mee. Bedrijven en organisaties zoeken werknemers die kunnen samenwerken, inspelen op wisselende omstandigheden en blijk geven van empathie.

Om al die zaken op de rails te krijgen, vraagt Warm Vlaanderen het volgende aan onze Vlaamse beleidsmakers:

Erkenning...

  • dat veerkrachtige jongeren onze collectieve grondstof zijn en de essentieële hoeksteen vormen van een veerkrachtig Vlaanderen.
  • dat psychische problemen de gemeenschap jaarlijks 12 miljard euro kost.
  • dat de bevordering van geestelijke gezondheid en veerkracht moet, kan en loont.

Ontwikkeling...

  • van een interministerieel decretaal omkaderd beleid dat de geestelijke gezondheid en veerkracht van Vlaamse kinderen en jongeren bevordert.

Monitoring...

  • van het ABC-klimaat, motivatie en veerkracht vanop de schoolbanken tot op de werkvloer met behulp van de motivatiemonitor. Zorg ook voor feedback op micro-, meso- en macroniveau.

Wilskracht...

  • om verder te gaan op het ingeslagen pad naar meer verknoping, bottom-up initiatieven en gemeenschapskracht.