- Home
- Tijd voor Actie
Tijd voor Actie
Het gaat niet goed met onze Vlaamse kinderen en jongeren. Ze zijn met 1,8 miljoen en hun mentale motor sputtert. En nog geen beetje, zo blijkt uit verschillende welzijnsonderzoeken. Ontdek hieronder de Maatschappelijk Onaanvaardbare Problemen (MOP's) bij kinderen en jongeren.
De kinderrechten kunnen niet duidelijker zijn: elk kind heeft recht op overleven, bescherming, ontwikkeling en participatie. Maar tussen recht hebben op iets en er daadwerkelijk van genieten, zit een hemelsbreed verschil.
Zo groeit 14% van de Vlaamse kinderen en jongeren op in armoede, waarvan 60% levenslang leefloner wordt. 25% werd ooit gepest en 20% voelt zich slecht in z’n vel. Daarnaast heeft 10% geen vrienden en praat 60% nooit over hun problemen met vrienden. Dit alles vormt de perfecte voedingsbodem voor mentale problemen op latere leeftijd.
Zware cijfers, zware gevolgen
Die voedingsbodem brengt heel wat bittere vruchten voort. Want hoewel bovenstaande cijfers ‘maar’ statistieken zijn, kunnen de gevolgen niet rauwer zijn. Dagelijks ondernemen niet minder dan 10 jongeren een suïcidepoging. Daarvan slaagt er elke dag 1. Met een suïcidecijfer dat 1,5 keer hoger ligt dan het Europese gemiddelde, voeren we een gitzwarte ranglijst aan.
Maar ook op minder fataal vlak is de impact van slechte opgroeicondities enorm. Elk jaar verlaat 12% het leerplichtonderwijs zonder diploma. In stedelijke gebieden Gent en Antwerpen is dat 25%, en in onze hoofdstad loopt dat cijfer zelfs nog hoger op tot 33%! Bovendien hebben jongeren met mentale problemen 29% minder kans om door te stromen naar het hoger onderwijs. Stel je voor welk potentieel we mislopen als maatschappij.
De kost van nietsdoen
Van de bovenstaande MOP's mogen we niet langer wegkijken. De prijs die we voor dit alles betalen is een dubbele aderlating. Want we verliezen sterke schouders, maar ook stapels geld. Zo kost mentaal on-welzijn Vlaanderen jaarlijks 12 miljard euro: de kost in de zorg en het verlies aan economische productiviteit.
De tijd voor actie!
Daarom is het hoog tijd om in te zetten op bevordering van geestelijke gezondheid en veerkracht, beginnend bij kinderen en jongeren, want 75 % van de psychische problemen op latere leeftijd vindt zijn oorsprong onder de 24 jaar. Dat kan binnen de bestaande werkingsmiddelen, dus het kost ons als gemeenschap niets extra. Integendeel, het levert gigantisch veel op: budgettair, economisch én maatschappelijk. Waarop wachten we dus nog?