Naar hoofdinhoud gaan

Van kinderrechten tot leerprestaties

Wie betere leerprestaties van onze jongeren wil stimuleren houdt maar beter rekening met het ABC-klimaat van de leeromgeving. Meer zelfs, voor wie leerwinst nastreeft zijn de kinderrechten het begin van alles. Ontdek hier de oorzakelijke verbanden.

Article cover image

Op deze website kan je inspirerende inzichten ontdekken van kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, Prof. Ferre Laevers, directeur van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO), en Prof. Maarten Vansteenkiste, motivatiepsycholoog aan de UGent. Vanuit hun expertise schijnen ze elk hun licht op mentaal welzijn en veerkracht bij jongeren. Hun inzichten leggen enkele opvallende verbanden bloot. 

Kinderrechten en ABC-klimaat 

Kinderen hebben rechten. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar we slagen er niet altijd in om ze te respecteren. De meeste kinderen gaan naar school of leren thuis, maar krijgen ze ook kwalitatieve onderwijscondities? Is dat niet het geval, dan schend je volgens Ferre Laevers ook de rechten van het kind.

Maar wanneer spreek je van degelijk onderwijs? Maarten Vansteenkiste gelooft sterk in een ABC-klimaat. In dat klimaat staan drie psychologische basisbehoeften centraal: autonomie, verbondenheid en competentie. Kom je daaraan tegemoet als leerkracht, dan hangen de leerlingen waarschijnlijk aan je lippen en gaan ze met plezier naar school.

Motivatie, welbevinden en betrokkenheid

Een ABC-klimaat motiveert en zorgt ervoor dat kinderen goesting krijgen om te leren. Met andere woorden: ze zijn intrinsiek gemotiveerd. Dat is voor Ferre Laevers een belangrijk criterium. Hij kijkt dan ook liever naar iemands betrokkenheid en welbevinden dan de cijfers op een rapport. En terecht, want wie gemotiveerd is presteert. Iemand die het gevoel heeft dat hij moet presteren, is vooral bang om te falen. Moetivatie is allesbehalve duurzaam en knaagt aan iemands welbevinden. 

Persoonsgroei en veerkracht

Maar ook wie goed in zijn vel zit, krijgt soms te maken met tegenslagen. Reden te meer om ook buiten de schoolpoort in te zetten op psychologische basisbehoeften. Volgens Maarten zijn deze basisbehoeften vitamines voor groei. Exact wat je nodig hebt om veerkrachtig te worden en moeilijke momenten aan te kunnen. Jongeren met weinig veerkracht belanden al snel in een neerwaartse spiraal.

Leerwinst en -prestaties

Niet alles draait om presteren, maar een succesvol project of mooi cijfer doet wat met je. Ook met jongeren, en dat ziet Ferre Laevers meermaals in zijn onderzoeken. Hij stelt vast dat leerlingen die welbevinden ervaren en betrokken zijn het doorgaans ook goed doen op school. Hun leerprestaties nemen toe en ook buiten het klaslokaal voelen ze zich competenter. A-motivatie heeft dan weer een averechts effect en leidt tot minder veerkracht en leerwinst.

Oorzakelijkeverbanden

Dieper duiken?

Bekijk hier de inzichten van onze experten.

WVT Carolinevrijens DEF.00 00 11 12.Still001

Recht op veerkracht

Het mentaal welzijn van onze jongeren staat onder druk. Volgens kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is een klimaat waarin alle kinderrechten worden gerespecteerd essentieel om elk kind groeikansen te geven en bij te laten dragen aan de samenleving.

WVT Ferrelaevers 02.00 00 12 22.Still001

Over welbevinden en betrokkenheid

Onderwijs moet meer zijn dan geïsoleerde leerdoelen afvinken. Volgens Ferre Laevers zijn welbevinden en betrokkenheid waarden die de ware maat zijn voor de kracht van een leeromgeving.

WVT Maartenvansteenkiste DEF.00 00 12 10.Still001

Het ABC-klimaat

Ons mentaal welbevinden steunt op drie basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en competentie. Samen vormen ze het abc-klimaat en voeden ze onze intrinsieke motivatie. De sleutel tot succes, want wanneer leerlingen iets moeten, blijft dat zelden lang duren.