- Home
- Kenniscentrum
- Een Zorg Minder
Een Zorg Minder
Denktank Itinera en NETWERK Warm Vlaanderen slaan de handen in elkaar met de de publicatie van het boek Een Zorg Minder. Het boek koppelt een ruim perspectief op de (mentale) zorguitdaging aan de recente inzichten van het wetenschappelijke onderzoek over mentale problemen en preventieprogramma’s gericht op jongeren.

Hoewel we rijker zijn dan ooit en onze overheden meer investeren in gezondheidszorg, onderwijs en sociale bescherming dan veel andere landen, blijft een groot deel van de bevolking kampen met mentale problemen, en vooral jongeren. Albrecht schetst in zijn boek de complexiteit van deze crisis: "Sommige wetenschappers omschrijven depressieve gevoelens en angsten zelfs als ‘de chronische aandoeningen van jongeren’."
Het boek biedt niet alleen een analyse van de uitdagingen waar we voor staan, maar zoekt ook naar oplossingen die verder gaan dan de gebruikelijke recepten van meer geld en meer beleid. Johan Albrecht vraagt zich af: "hoe kunnen we een echte verandering teweegbrengen?" Hij pleit voor een herwaardering van zelfzorg, het versterken van collectieve veerkracht en het anders organiseren van preventie. Een Zorg Minder is daarmee niet alleen een oproep tot actie, maar ook een inspiratiebron om anders te denken over mentale gezondheid, en met name de zorg voor onze jongeren.
Johan AlbrechtOnze zorgcrisis kan niet simpelweg worden opgelost met meer beleid, meer middelen of meer mensen.
Een zorgsysteem op barsten
Johan Albrecht wijst erop dat "het zorgsysteem kraakt terwijl de vraag naar zorg in de nabije toekomst sterk zal toenemen." Het zorgsysteem zoals het nu bestaat kan deze stijgende vraag niet aan, en de recente uitbreidingen in de geestelijke gezondheidszorg lijken de zorgvraag vooral te vergroten, vooral bij jongeren.
De Druk van de Arbeidsmarkt
De prognoses voor de toekomst zijn somber. "In Nederland werkt nu één op de zeven werkenden in de brede zorg," zegt Johan Albrecht. "Als de vraag naar zorg blijft groeien tegen het huidige ritme van 2,9 procent per jaar, dan wordt dat één op de drie in 2060." Deze cijfers illustreren hoe groot de uitdaging is; een dergelijke uitbreiding van zorg zou andere sectoren van de economie ernstig onder druk zetten. In België, waar de gemiddelde ziektelast nog hoger ligt dan in Nederland, dreigt de situatie zelfs nog nijpender te worden.
Ruimte voor Preventie en Collectieve Veerkracht
Een belangrijke vraag die Albrecht stelt, is of goede zorg wel als een gestandaardiseerde transactie kan worden georganiseerd in een massasysteem. Hij wijst naar de noodzaak om te investeren in collectieve bronnen van veerkracht in plaats van enkel individueel gerichte zorg.

Zelfzorg: terug naar de basis
Volgens Johan Albrecht is het ook belangrijk dat we onze capaciteit tot zelfzorg herwaarderen. "Wij besteden onze zorgvraag nu volledig uit aan professionals. Kunnen we mensen niet beter ondersteunen om zelf hun gezondheid in handen te nemen?" vraagt hij. Een derde van de bevolking is gezondheidsongeletterd en kan niet zelf de betekenis van negatieve gevoelens begrijpen. Door mensen te wapenen met de juiste kennis en vaardigheden, kunnen we lichte vormen van zorg zelf behartigen. Hierdoor ontstaat meer ruimte binnen de professionele zorg voor de complexere noden.
Een interessante en broodnodige benadering in het onderwijs is het vergroten van emotionele en sociale vaardigheden bij jongeren, zodat zij sterker staan in het leven en minder risico lopen op angst- en depressieve gevoelens.
Begrijpend leven
"De grote filosofen zeggen al lang dat zelfzorg de basis is voor autonomie en voldoening," stelt Johan Albrecht. Zelfzorg en collectieve ondersteuning bieden mogelijkheden om sterker uit deze gezondheidscrisis te komen, zowel individueel als maatschappelijk. Johan Albrecht introduceert het begrip ‘Begrijpend Leven’ om dit te duiden:
Uitnodiging voor verdieping
Wil je meer weten? Bekijk de volledige boekvoorstelling waarin Johan Albrecht samen met Lieven Annemans, hoogleraar in de gezondheidseconomie, en Marc De Vos, stichtend directeur en CEO van Itinera, dieper ingaat op enkele thema's in het boek.

Online bestellen
Het volledige verhaal lees je in het boek 'Een Zorg Minder' van Johan Albrecht. Rep je naar de betere boekhandel of bestel jouw exemplaar online.